В света продължава да има излишък на петрол. За това предупредиха представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) преди срещата между картела и останалите лидери на пазара в Доха, насрочена за неделя. По време на разговорите трябва да бъде обсъдено намаляването на добива с цел стимулиране цената на черното злато.

В доклада на ОПЕК се посочва, че през март стойността на суровината е нараснала с 20%, продължавайки своето бавно възстановяване след срива през 2014 и 2015 г.

“Положителното настроение на пазара е налице заради обмисляния от основните страни износителки план за замразяване на добива, както и заради очаквания спад в производството на САЩ и останалите държави”, посочват от организацията.

Енергийните компании, спечелили най-много от евтиния петрол

Енергийните компании, спечелили най-много от евтиния петрол

Какво им помогна, за да направят големи печалби през 2015 г.?

“Въпреки това все още има свръхпредлагане и запасите остават високи”, допълват от картела, цитирани от Times Live.

В случай, че бъде постигнато споразумение по време на предстоящата в неделя среща в Доха, цените ще тръгнат нагоре, а това от своя страна ще помогне на редица държави производителки да балансират публичните си финанси.

Ирак с рекорден добив на петрол

Ирак с рекорден добив на петрол

Страната увеличава производството преди предстоящата среща на ОПЕК

Постигането на окончателна сделка обаче далеч не е сигурно. Властите в Иран вече обявиха, че няма да ограничат добива си. Точно обратното – те се опитват да го увеличат след отпадането на западните санкции срещу държавата.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия, принц Мохамед бин Салман, от своя страна заяви, че Кралството няма да намали добива си, ако Иран и останалите основни членки на ОПЕК не направят същото.