Цените на петрол в петък показват разнопосочна динамика, котировките на европейската марка Brent незначително се понижава, а на американския еталон WTI се опитват да расте.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват с 0,40 процента до $61,62 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува около нивото $55,22 за барел, с 0,2 процента над цената от края на вчерашната сесия.

Поскъпването на WTI в петък е предизвикано от съобщенията на TransCanada, оператор на петролопровода Keystone, за спиране на работата поради авария.

Като цяло обаче петролните цени през тази седмица ще бъдат на минус - WTI поевтиня с 2,6%, а Brent - с 3,4%. Един от главните фактори, поради който ралито на пазара спря и котировките обърнаха посоката е ръстът на добива и запасите в САЩ.

Производството на суровината в САЩ през миналата седмица се е увеличило до рекордните 9,65 милиона барела на денонощие - с 15 процента над нивото на долива от средата на 2016 година.

Днес във фокуса на вниманието на инвеститорите е седмичната статистика на Baker Hughes за сондажната активност в САЩ.

"Мечи" настроения на пазара предизвикаха и Международната агенция по енергетика, която намали прогнозите си за ръста на глобалното търсене на суровината през тази следващата година.

Петролните котировки продължават да получават подкрепа от ограничаването на добива от участниците в пакта ОПЕК+ и голямата вероятност това споразумение да бъде продължено до края на 2018 година.