Петролът умерено поевтинява в петък сутринта, след като цената му се повиши предишния ден поради данни за рязък спад в американските стокови запаси от този енергиен ресурс.

Цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време е 95,87 долара за барел, което е с 0,71 долара по-ниско от тази при затваряне на предходната сесия. След търговията в четвъртък стойността на тези договори се покачи с $2,94 (3,1%) до $96,59 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI приа търговията на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с $0,61, до $89,89 за барел. В четвъртък WTI поскъпна с $2,39 (2,7%) до $90,5 за барел.

През последните пет търговски сесии цените на контрактите за двете световни еталонни марки паднаха с почти 2%, през тази седмица котировките достигнаха най-ниското си ниво от януари насам поради опасения от възможен икономически спад.

"Загрижеността относно рецесията остава сред търговците на ключовите пазари, включително САЩ и Европа. Пазарът се опасява от бъдещ спад на търсенето", казаха анализатори от Fitch Solutions.

В същото време инвеститорите се фокусираха и върху развитието около иранската ядрена сделка. Според дипломати и съобщения в медиите страните са максимално близо до сключването на окончателно споразумение, в резултат на което на пазара може да навлязат допълнителни барели петрол.