Цените на петрола от еталонните световни марки спадат в петък след солидния им ръст вчера поради опасения относно търсенето на фона на бързото увеличаване на броя на случаите с коронавирусна инфекция в САЩ и в целия свят.

Броят на заразените с COVID-19 в САЩ в четвъртък се увеличи с рекордни темпове - повече от 50 хиляди, като много нови случаи са регистрирани в гъсто населените южни щати, които са едни от основните потребители на бензин в САЩ, което предизвиква сериозна загриженост, казват експертите на AxiCorp.

Цената на септемврийските фючърси на сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта е 42,71 долара за барел, което е с 0,43 долара (1%) по-ниско от стойността при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с 1,11 долара (2,6%), до 43,14 долара за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI с доставка август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време паднаха с $ 0,4 (0.98%) до $40,25 за барел. В четвъртък цената им се увеличи с 0,83 долара (2.1%), до $40.65 за барел.

"Пазарът на петрол все още е много зависим от развитието на ситуацията около коронавируса, както и от всички фактори, влияещи върху търсенето", заяви анализаторът на FXTM. "Повишаването на цените на петрола ще бъде ограничено от рисковете от въвеждане на нови ограничителни мерки поради нарастващата честота на COVID-19", цитира експертът Люкман Отунуга MarketWatch.

Данните на компанията за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани в четвъртък - ден по-рано от обичайното поради предстоящия празничен уикенд в САЩ - показаха намаление на броя на действащите нефтодобивни единици в страната с три единици през последната седмица - до 185 бройки. За сравнение: година по-рано броят на активните сондажни инсталации е бил 788.