Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като повишената сондажна активност в САЩ предполага и нарастване на добива. А това може да подкопае опитите на пакта ОПЕК+ да възстанови баланса на пазара и котировки на суровината на стабилни и по-високи нива.

Изказване на министъра на петрола на Кувейт, че страната и други производители от картела ще обмислят до следващата среща на ОПЕК+ през юни 2018 г възможността да излязат от споразумението за съкращаване на добива, също оказа влияние върху петролните цени.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват с 0,27 процента до $63,23 за барел. Контрактите за американския еталон WTI в същото време спаднаха с 0,3% спрямо петъчната сесия - до $57,20 за барел.

Броят на действащите сондажи в САЩ през миналата седмица се е увеличил с още две съоръжения - до 751, най-високо ниво от септември насам, показват данните на Baker Hughes.

Това говори за понататъшен ръст на добива в САЩ, който и сега е с 15% над нивото от средата на 2016 година - 9,71 милиона барела в денонощие. И поставя пред изпитания целите на споразумението между ОПЕК и държави извън картела като Русия за съкращаване на производството на суровината и възстановяване равновесието между предлагането и търсенето на глобалния петролен пазар.