Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта след тенденцията на спад за четвърта поредна седмица. Нагласите на участниците в петролния пазар остават негативни с несигурни прогнози за търсенето и опасения за американската и световната икономика, коментират анализаторите.

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се ттъргуват по $73,87 за барел, което е с $0,29 по-евтино от края на предходната сесия. В петък цената на тези договори спадна с $0,81 (1,1%) до $74,17 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна към същия момент с $0,12, до $69,91 за барел. В петъчната борсова сесия тези контракти поевтиняха с $0,83 (1,2%) до $70,04 за барел.

Миналата седмица Brent загуби от стойността си 1,5%, а WTI поевтинява с 1,8% на фона на продължаващите проблеми в банковия сектор на САЩ и несигурността около тавана на държавния дълг на САЩ.

Преговорите във Вашингтон за повишаване на лимита за държавни заеми продължават, като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че федералното правителство може да изчерпи средствата още на 1 юни.

"Настроенията на петролния пазар остават негативни с несигурни прогнози за търсенето и опасения относно тавана на дълга на САЩ. Пазарът вероятно ще изчака преразглеждане на очакванията за търсене в месечната прогноза на Международната агенция по енергетика ", пише Уорън Патерсън от ING Groep.

Междувременно броят на активните петролни платформи в САЩ е намалял с две миналата седмица до 586, съобщиха от фирмата за петролни услуги Baker Hughes.