Цените на петрола показват умерен ръст по време на търговията в сряда, пазарът очаква резултатите от февруарската среща на представителите на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9:10 ч. българско време се търгуват по $89,40 за барел, което е $0,24 по-скъпо от края на предишната сесия. Във вторник тези договори поевтиняха с 10 цента до $89,16 за барел.

Цената на мартенските фючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $88,45 за барел, което е $0,25 по-високо от крайната стойност на сесията във вторник. Предния ден цената на тези договори се увеличи с 5 цента, до 88,2 долара за барел.

Министрите на страните от ОПЕК+ ще се срещнат в сряда. Пазарът като цяло очаква, че тази среща ще реши да продължи с плана за увеличаване на производството на петрол с 400 хил. барела на ден всеки месец, включително и през март.

"Докато консенсусът е да се запази статуквото и да продължат постепенното увеличаване на производството през март, всякакви коментари относно дългосрочните им перспективи могат да предизвикат значителни колебания на пазара", каза Роби Фрейзър, анализатор в Schneider Electric.

Междувременно анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич отбеляза, че много страни от ОПЕК+ все още не са успели да увеличат производството до договореното ниво, така че всъщност алиансът преизпълнява споразумението за намаляване на производството на петрол.

Също така участниците на пазара оценяват седмичните данни за запасите от горива в САЩ, представени предната вечер от Американския петролен институт (API). Данните сочат, че запасите от петрол са паднали с 1,6 милиона барела миналата седмица. Официалният доклад на Администрацията за енергийна информация към Министерството на енергетиката на САЩ ще бъде публикуван по-късно в сряда.