На изложба в Двореца на Сърбия бе представен проектът, спечелил публичния международен архитектурно-градоустройствен конкурс "Студентски град - Белград", съобщи Ekapija.

Общо 21 кандидатури бяха изпратени, а журито, председателствано от архитект д-р Гроздана Шишович, единодушно реши да присъди първа награда (28 000 долара) на студио Nous Architecture от Турция.

Автори на спечелилия проект са архитектите Джихан Севиндик и Сидик Гювенди с асистенти Емирхан Аята, Тетяна Маркова и Екрем Зенгин.

Техният дизайн се основава на строителство без разрушаване, тоест на принципа да се направи устойчиво това, което вече съществува. 

"Повторното използване на съществуващата структура чрез добавяне на това, което липсва, вместо разрушаване и повторно изграждане, съвсем ясно води до намалено разходване на материали, пари и използва пространството, което вече съществува. Това са екологични проблеми, които присъстват в световен мащаб и които, учудващо, не се прилагат често", казват авторите на отличения проект.

Сърбия изгражда нов Студентски град за 48.5 милиона евро

Изграждат наново Студентски град - на 300 километра от софийския

Турско архитектурно студио спечели първа награда от $28 000 на международния конкурс за развитие на комплекса

Други два дизайна бяха наградени с по 7 000 долара, а други пет дизайна - с по 2 800 долара.

На базата на спечелилия проект, като следваща стъпка следва изготвянето на градоустройствено-техническата и проектната документация, след което Министерството на образованието, науката и технологичното развитие на правителството на Република Сърбия ще публикува търг за изпълнение на строителните работи. Те трябва да започнат през втората половина на 2024 г. 

Припомняме, че през юли 2022 г. ресорното министерство, в сътрудничество със Съюза на архитектите на Сърбия, откри публичния международен единен кръгъл архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс "Студентски град" ("Студентски град") в Нови Белград.

Планът е Студентският град в Белград да има площ от близо 24 000 квадратни метра, с общо 1000 нови места за настаняване на студенти.

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

В кои висши училища се дипломират най-високоплатените студенти?

Тогавашният първи вицепремиер и министър на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич заяви, че изграждането на нови жилища в Студентски град е част от усилията на ведомството за подобряване стандарта на живот на студентите в републиката. Ружич каза, че в рамките на проекта "Студентско жилище", който се реализира с подкрепата на Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB), са осигурени 48 500 000 евро за изграждането на нови студентски домове и реконструкцията и разширението на съществуващите.

Студентски град, или разговорно Студеняк, е градски квартал на Белград, столицата на Сърбия. Намира се в белградската община Нови Белград. Студентски град, както показва името му и всъщност е кампусът на Белградския университет.