За изминалите 100 дни от началото на военния конфликт в Украйна, приходите на Русия от износ на петрол, петролни продукти, природен газ и въглища възлизат общо на 93 милиарда евро. Това се казва в доклад на базирания във Финландия независим Център за изследвания на енергетиката и чистия въздух.

Повечето от руския петрол е пристигнал в Европейския съюз, става ясно от проучването, съобщи БНР. Като цяло ЕС е реализирал 61% от износа на руски изкопаеми горива на стойност около 57 милиарда евро.

Най-големите вносители на руски петрол по време на войната в Украйна досега са Китай, Германия и Италия.

Приходите на Русия идват най-вече от продажбите на суров пенрол, природен газ, петролни продукти и втечнен природен газ и въглища.

Заради повишените цени на енергонодителите, приходите от износ на Русия са достигнали рекордно високи стойности, се казва още в доклада.

Няколко големи държави в света за посочения период са повишили (значително) вноса си на руски енергоносители - Китай, Индия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Франция.

По-рано този месец лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха съгласие за частично ембарго на руския петрол. В целите на Брюксел е и намаляване на доставките на руски природен газ с две трети тази година.

И Пакистан се опитва да "се уреди" с евтин руски петрол

И Пакистан се опитва да "се уреди" с евтин руски петрол

Сега спот цената на Urals е $99 за барел