През следващите няколко години петролът може да поскъпне до 130 долара за барел, сочи нова прогноза на Castleton Commodities International. Дали това ще се случи, според институцията зависи от това кое първо ще стигне върхова точка - търсенето или предлагането.

"Може да забележим скокове дори до над 100 долара за барел, дори 130 долара за барел", каза главният изпълнителен директор на компанията Уилям Рийд II. "Въпросът е какво се случва първо. Пиково търсене или пикови инвестиции?"

Донякъде обнадеждаващо е, че в света след пандемията прогнозите стават все по-неточни. Например миналата година самата индустрия прогнозираше, че растежът на търсенето на петрол е приключил благодарение на пандемията, която насърчи удвояване на енергийната промяна от изкопаемите горива. Сега същите тези прогнозисти, включително Международната агенция по енергетиката и BP говорят за нарастващото търсене на петрол.

Едно нещо, което трудно може да бъде оспорено, е, че по-ниските разходи за проучване неизбежно биха довели до по-ниско производство. Ето какво видяхме: пандемията принуди почти всички в петролната индустрия да намалят разходите. Това обикновено се случва по време на най-ниската фаза на индустриалния цикъл.

Това, което обикновено не се случва в обичайния цикъл, е дългосрочното планиране за по-малка продукция. И все пак това е отговорът на голените производители на петрол на натиска производството да стане зелено. Повечето свръхголеми компании планират промени, които ефективно биха намалили производството им на нефт и газ. На Shell буквално беше наредено от холандския съд да свие производството на нефт и газ.

Така че е съвсем ясно, че предлагането се затяга и цените на петрола отразяват това. Всъщност доставките напоследък се свиха толкова много, че дори Международната агенция по енергетика, която по-рано тази година призова за спиране на всички нови проучвания на нефт и газ, сега призовава за повече доставки, припомня Ирина Слав за Oilrpice. Това идеално показва колко трудно е да се предскаже къде ще отидат цените на петрола дори в краткосрочен план, да не говорим за период от няколко години.

Според Рийд възстановяването на цените на петрола е очаквано. Но той не е единственият, който прогнозира по-високи цени, дори по-високи от 100 долара за барел.

По-рано този месец доклад на Boston Consulting Group, озаглавен "Последният бум на цените на петрола може да се види", предполага, че това, на което сме свидетели сега, може да е не само последното рали на цените на петрола, но и най-краткото. Консултантската компания отбеляза бързото покачване на цените от началото на тази година като индикатор за "компресирания период" на бума.

"Бързият растеж ще окаже натиск върху доставчиците, които ще разширят капацитета, за да отговорят на нарастващото търсене, което ще увеличи ефективността, както и все по-достъпните нови технологии за смекчаване - или дори изцяло избягване - на цената на петрола и свързаните с него емисии", пишат авторите на доклада на Boston Consulting Group.