Икономиката на еврозоната отчете рекордно повишение през третото тримесечие на годината, а заетостта направи отскок от рецесията, което обаче впоследствие беше засенчено от новите ограничения на Стария континент, целящи да забавят темпа на нови инфекции, пише Bloomberg.

Производството в еврозоната се е увеличило с 12,6% през периода, показват данни, от които се забелязват малки променени в сравнение с първоначалната оценка. През първите 6 месеца на годината икономиката на финансовия съюз се сви с около 15% заради първата вълна на блокиране. Според данните заетостта е нараснала с 0,9% след спад от близо 3% през предходните три месеца.

Възстановяването обаче е дерайлирано от поредния кръг от правителствени ограничения на предприятия, след като случаите на Covid-19 отново започнаха стремглаво да се увеличават. И икономиката на еврозоната може отново да се свие през това тримесечие, което означава, че Европейската централна банка трябва отново се готви да увеличи стимулите.

Снимка 505195

Източник: Bloomberg Economics

Тази седмица имаше някои добри новини в областта на здравеопазването с обявяването на пробив в създаването на ваксина за Covid-19. Резултатите обаче са само една стъпка в дългия път на борба срещу заразата.

Но лъчът надежда е наяве - отделни цифри показват, че икономика на Холандия например е нараснала със 7,7% през третото тримесечие, което е с около 3% по-малък ръст, отколкото преди кризата - резултати, по-добри от тези на Германия, Франция и Италия.

Ще успее ли Европа да спаси Коледа от Covid-19?

Ще успее ли Европа да спаси Коледа от Covid-19?

Прогноза на JPMorgan