Европа вече се бори с втората вълна на инфекциите на новия коронавирус. В резултат Германия и Франция - двете най-големи евроикономики - вече са в национално блокиране, а много други държави също засилват мерките за защита на здравни си системи. И като че ли сега въпросът е ще успеят ли европейските страни да отворят икономиките си отново навреме за Коледа.

Засилването на ограниченията през последните седмици нанесе нов удар на индустрията на услугите. "Като се има предвид огромното количество икономическа и социална активност, което се провежда през декември, е изключително важно да се знае дали текущите графици за край на блокировките ще бъдат спазени", коментира Дейвид Маки, икономист от JPMorgan. Според компанията тези графици, повечето от които по план приключват в началото на последния месец от 2020, ще бъдат спазени и Европа ще може да посрещне Коледа с известно облекчение, а не под блокирането си.

€10 милиарда на месец - цената на новото Covid-19 блокиране в Италия

€10 милиарда на месец - цената на новото Covid-19 блокиране в Италия

Ако ограниченията продължат до март, това ще струва на Италия между 40 и 50 милиарда евро

Националното блокиране на Германия трябва да продължи поне до края на ноември. Във Франция по план настоящите ограничения трябва да продължат до 1 декември, а във Великобритания най-новото заключване трябва да приключи на 2 декември.

"Блокиранията трябва да бъдат облекчени до началото на декември, което ще позволи силен скок в икономическата и социалната активност преди сезона на празниците", посочи още икономистът. По думите му през първите месеци на следващата година може да има нови блокирания в Европа, което много зависи от развитието на ваксините.

JPMorgan изследва и последните данни за мобилността в Европа. Сравнявайки ги с данните от първата вълна, банката стига до заключението, че в Германия, Испания и Великобритания нивата на мобилност са намалели достатъчно, за да поддържат разпространението на вируса с управляема скорост.

Освен това JPMorgan твърди също, че в Ирландия, Холандия и Словакия - където ограниченията бяха засилени по-рано през текущата втора вълна - броят на новите случаи е намалял през последната седмица.

"Този опит предполага, че ограниченията, въведени в цяла Европа през последните седмици, ще бъдат достатъчни, за да възстановят контрола върху вируса, поне засега", каза Маки.

Икономическото сърце на Италия отново е затворено

Икономическото сърце на Италия отново е затворено

През първите две тримесечия БВП се срина с най-бързия си темп в историята. Сега може би това ще се случи отново