Италия може да се наложи да харчи на месец до 10 милиарда евро, или 11,8 милиарда долара, за подпомагането на бизнеса и работниците, засегнати от ограниченията на блокирането заради втората вълна на разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

Властите в страната сега работят по различни стратегии, които да помогнат Италия да се ориентира при нарастването на инфекциите. Мерките за блокиране, подобни на наложените по-рано тази година, ще струват на правителството между 40 милиарда и 50 милиарда евро, или около 3% от цялата продукция на Италия, в случай че продължат до март. Данни са от източници на агенцията, които предпочитат да останат анонимни. Според тях при по-меки обстоятелства сумата, която Италия ще трябва да пренасочи за помощи, ще бъде най-малко 6 милиарда евро на месец.

По думите на служител на Министерството на финансите към момента се потвърждават само одобрените планове и прогнози за разходите.

Дългът на Италия може да излезе извън контрол

Дългът на Италия може да излезе извън контрол

Предупрежението идва от председателя на финансовата комисия

Във вторник Италия имаше 35 098 нови случая на коронавирус, като се очаква тази седмица общият им брой да надмине един милион. Болниците са под сериозно напрежение в цялата страна, като повече от половината болнични легла са заети от пациенти, заразени с Covid-19.

Третата по големина икономика в еврозоната се бори да се справи с последиците от пандемията, най-вече защото правителството няма финансовата стабилност, която да даде на страната сигурност по пътя през кризата. Държавата вече е обременена с много висок дълг, а сега тя разчита на изключителната подкрепа от Европейската централна банка за привличане на пазарите на облигации.

За да смекчи въздействието от частичното блокиране, обхващащо няколко региона, правителството вече одобри 8 милиарда евро допълнителна подкрепа. Разходите ще трябва да се увеличат, ако случаите нараснат и са необходими по-строги ограничения.

Bloomberg Economics изчислява, че икономиката на Италия ще спадне с 1,8% през последните три месеца на годината, ако настоящите ограничения не се променят. И все пак това е много по-малко от резкия 13-процентов колапс на икономиката през второто тримесечие.

Докато ноемврийският пакет от помощи вероятно ще дойде от спестявания и няма да създаде допълнителен дълг, всички разходи извън това ще трябва да бъдат финансирани с допълнителни заеми. Към началото на октомври Италия планира да постигне дефицит от 10,8% от БВП през 2020 година.

Икономическото сърце на Италия отново е затворено

Икономическото сърце на Италия отново е затворено

През първите две тримесечия БВП се срина с най-бързия си темп в историята. Сега може би това ще се случи отново

Ескалацията на пандемията хвърли в безпорядък икономическото планиране на страната, като се наложи финансовият министър Роберто Гуалтиери да пренапише набързо проекта за държавния бюджет за 2021 година.

"Правителството подкрепя семейства, работници и компании с изключителни усилия, които нямат прецедент, и ще продължи да го прави, докато е необходимо", посочи министърът.

Премиерът Джузепе Конте каза, че Италия е готова да удължи компенсациите за бизнеса до 2021 година, ако блокирането продължи. Той одобри 100 милиарда евро стимули по-рано тази година, за да осигури подкрепа по време на първата вълна на пандемията, защото Италия беше една от най-засегнатите страни в Европа и света.

Кризата изтри 13% от икономиката на Италия

Кризата изтри 13% от икономиката на Италия

Дългът ще надхвърли 150% от БВП