Дори и най-бързият икономически растеж от шест години насам няма да постави Русия отново на пътя към пълно възстановяване, както обеща пред избирателите миналата година президентът Владимир Путин, пише Bloomberg.

Министерство на икономиката прогнозира, че данните, които трябва да бъдат публикувани днес, ще покаже, че растежът на икономиката се е забързал до 2 процента през 2018 година - най-високият темп от 2012 година. Но твърде малка част от този ръст достига домакинствата, които трябва да се борят със стагниращи доходи и повишаваща се инфлация.

Изследване на Higher School of Economics в Москва сочи, че почти половината руснаци смятат, че икономическата ситуация в страната се влошава.

Как се отрази повишеният ДДС върху цените в Русия

Как се отрази повишеният ДДС върху цените в Русия

Динамиката им е сдържана, най-силно поскъпват колите

"Със сигурност може да се правим, че този растеж е добър, но всъщност се нуждаем от по-бърз, особено след няколко години на рецесия", заяви Антон Табах, главен икономист в RusRatings. "Очевидно е, че потребителите не усещат ползите".

Разликата частично може да бъде обяснена от факта, че миналогодишният растеж бе изкуствено подкрепен от еднократни фактори, като например началото на изграждането на голям газов проект в Северен Сибир - тенденция, която няма да продължитази година. Но в същото време домакинствата страдат повече, отколкото трябва, заради мерки за ограничаване на разходите, които трябва да пазят икономиката от заплахата за бъдещи американски санкции.

В края на миналата година централната банка повиши лихвите, след като рублата поевтиня заради заплахата от новите санкции. В същото време по-големите приходи от петрол бяха прибрани в резервни фондове. Въпреки най-големият бюджетен излишък от десетилетие, правителството повиши и ДДС, както и пенсионната възраст.

Дори и икономиката наистина да е нараснала с два процента през миналата година, Русия все още изостава от останалите развиващи се държави и от собственото си представяне преди началото на рецесията през 2015 г.

Преди изборите миналата година Путин обеща растеж на икономиката от над 3,7%, колкото бе средния световен, до края на 6-годишния си мандат.

Междувременно тази година се очаква икономиката да се забаяви, предупреди в петък централната банка.

Въпреки ограниченията, Русия отчита рекорден добив и огромни печалби от нефт

Въпреки ограниченията, Русия отчита рекорден добив и огромни печалби от нефт

Страната произвежда най-много петрол от времето на СССР