Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да отпусне 3 милиарда долара за производството на батерии за електрически превозни средства, пише NBC News.

Белият дом иска да финансира американски компании във веригата за доставка на акумулатори за електрически автомобили, за да намали зависимостта на САЩ от чуждестранни доставки на батерии.

Държавната администрация има амбицията, електрическите превозни средства да представляват половината от продажбите на автомобили на американския пазар до 2030 година. Законът за инфраструктурата предвижда и развитието на мрежа от зарядни станции за електромобили в САЩ.

Грантовете се предвижда да бъдат предоставени и на компании, които обработват материали за батерии, рециклират стари батерии или участват по друг начин в тази индустрия.

По-рано беше съобщено, че президентът Байдън обмисля възможността за задействане на специални правомощия за развитие на добива на минерали в САЩ, които имат основно значение при производството на батерии и електрически превозни средства.

Стимули за собствениците на електромобили в Европа. Къде е България?

Стимули за собствениците на електромобили в Европа. Къде е България?

Норвегия не стимулира покупките на ЕПС