Саудитска Арабия не вижда необходимост да преразглежда до края на 2023 г. споразумението за намаляване на добива на петрол, постигнато в рамките на алианса ОПЕК +. Това съобщи саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който е на официално посещение в Лондон.

"Ние винаги казваме, че поддържаме стабилен пазара. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия смята, че пазарът не се нуждае от каквато и да било промяна в обема на добив на петрол преди края на годината", цитира Reuters думите на външния министър.

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Европейските страни не показват желание да се върнат към вноса на руски газ

На 5 октомври 2022 г. страните, участващи в споразумението ОПЕК+, се договориха да намалят добива на петрол с 2 милиона барела на денонощие от ноември, а също така удължиха сделката до края на 2023 г. От гледна точка на правителството на САЩ, решението на ОПЕК+ тогава показа, че Саудитска Арабия съгласува своята енергийна политика с Русия.

А генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс отбеляза сега по време на енергийната конференция CERAWEEK в Хюстън (САЩ), че организацията е по-загрижена от забавянето на търсенето на петрол в Европа и САЩ на фона на инфлацията, а не от добива на петрол в Русия. При това, според него, сега в Азия се наблюдава феноменално нарастване на търсенето на петрол. "Виждаме разделение на пазара, всъщност на практика има два пазара. Единият - с многообещаващо нарастване на търсенето, другият - със забавяне на търсенето", добавя Гайс.

Саудитска Арабия с рекордни приходи от петрол за 2022 година

Саудитска Арабия с рекордни приходи от петрол за 2022 година

Ръстът БВП на страната за миналата година е 8,7%