Северна Македония забранява износът на дърва за огрев, пелети, жито и брашно, а митата за внос на олио отпадат до края на годината, съобщават местните медии, цитирайки изказване на министърът на икономиката на страната Крешник Бектеши.

Именно по предложение на Министерството на икономиката, правителството на Северна Македония е взело решението за извънредните мерки. А те са набелязани, след информацията, че пелетите са поскъпнали драстично, което предизвиква сериозна криза. Приетата забрана за износ ще важи до края на годината.

На този фон правителството е взело решение и за премахване на митото за внос на слънчогледово олио поради необходимостта да се поддържа снабдяването на вътрешния пазар и заради нарастването на цените.

Северна Македония определя маржове за основните хранителни продукти

Северна Македония определя маржове за основните хранителни продукти

Мерки срещу инфлацията

През последното десетилетие световният лидер в износа на Брашно е Турция. Приходите на страната от износа на брашно и продукти от него са достигнали $22 милиарда. А когато други държави ограничават износа си, това определено е в полза на Анкара, която го увеличава още повече.

През юни правителството на Северна Македония обяви, че ограничава маржовете на продажбите на някои основни хранителни продукти до края на септември в опит да подтисне покачващата се инфлация.

Скопие ограничава маржовете при продажбите на едро и дребно на хляб, захар и слънчогледово олио с 5%, докато маржовете при продажбите на брашно, макарони и спагети от твърда пшеница, местно произведен бял ориз, мляко и яйца са определени на 10%.

Регулациите ще са в сила от 15 юни до 30 септември, заявиха от северномакедонското правителство, като подчертаха, че мярката може да бъде удължена и до края на годината в зависимост от пазарните условия.

Българските искания към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка за ЕС

Българските искания към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка за ЕС

Сред тях са историческите спорни въпроси, Гоце Делчев, премахване на езика на омразата от учебниците и вписване на българите в Конституцията