След като Индия забрани износа на ориз, в опит да регулира цените на вътрешния пазар, търговците се притесняват, че друга основна храна може да бъде следващата: това е захарта.

Притесненията идва на фона на ситуация, в която светът става все по-зависим от износа на захар от южноазиатската страна, а глобалните доставки намаляват.

Неотдавна имаше опасения, че производството на захар ще бъде недостатъчно, заради неблагоприятно време в селскостопанските райони на Индия и потенциално спадащо за втора поредна година през сезона, започващ през октомври, пише Bloomberg.

Износът на основна храна за 50% от населението може да бъде ограничен от Индия

Износът на основна храна за 50% от населението може да бъде ограничен от Индия

Най-големият спедитор на ориз света обмисля този ход

Това може да ограничи способността на Индия да изнася продукта. Правителството вече ограничи износа на пшеница и някои сортове ориз, за ​​да защити вътрешните доставки и да намали цените. Забраната за износ на ориз е сигнал, че правителството е загрижено за продоволствената сигурност и инфлацията. Според Хенрике Акамин, ръководител на отдела за захар и етанол в Tropical Research Services притеснението сега е, че правителството вероятно ще направи нещо подобно по отношение на захарта.

Местата, на които се отглежда захарна тръстика в основните производствени региони на Махаращра и Карнатак страдаха от известна суша през юни, което е повлияло на реколтата, според Адитя Джунджхунвала, президент на Индийската асоциация на захарните заводи. Институцията смята, че производството на захар ще падне с 3,4% спрямо предходната година до 31,7 милиона тона през 2023-24 г.

Има и друг фактор - Индия иска да използва повече захар за биогориво. Асоциацията вижда, че заводите са пренасочили 4,5 милиона тона за производство на етанол, което е с 9,8% повече от година по-рано.

Индия намалява драстично износа на захар

Производител №2 на захар в света намалява драстично износа

Намаляването може да повлияе на глобалните доставки

Страната и преди е ограничавала износа на захар, като за сезон 2022-23 г. доставките са ограничени до 6,1 милиона тона, което е спад от 11 милиона тона на годишна база. За следващия сезон анализатори очакват да бъдат разрешени за износ 2 до 3 милиона тона най-много.

Фючърсите на захарта се повишиха с около 20% през 2023 година. Експерти се притесняват, че явлението Ел Ниньо ще донесе повече горещини в Южна и Югоизточна Азия, което ще навреди производство. Тайланд също може да отчете спад в производството на захар.

Засега обаче е малко вероятно е индийското правителство да вземе каквото и да е решение относно квотите за износ на захар за 2023-24 година.