Най-големият спедитор на ориз в света Индия обмисля да забрани износа на повечето видове ориз. Този ход може да повиши още повече вече така или иначе високите цени на хранителния продукт. 

Правителството обсъжда план за забрана на износа ориз, с изключение на басмати, според източници на Bloomberg. Причината: покачващите се цени на вътрешния пазар. Властите искат да избегнат риска от по-голяма инфлация, според източниците. 

Ако действително бъде наложена забрана, то това ще засегне около 80% от износа на ориз от Индия. Подобен ход може да понижи вътрешните цени, но рискува глобалните разходи да бъдат още по-високи. 

Оризът е основна храна за близо 50% от световното население, а Азия консумира около 90% от световното предлагане.

Индия отговаря за около 40% от световната търговия с ориз. Миналата година южноазиатската странс забрани износа на натрошен ориз и наложи 20% мито върху доставките на бял и кафяв ориз, след като войната между Русия и Украйна повиши цените на основни хранителни продукти като пшеница и царевица. Страната ограничи износа на пшеница и захар. 

Индия доставя ориз за над 100 страни, като Китай, Сенегал, Кот д'Ивоар и Того са сред най-големите клиенти. Акциите на KRBL Ltd., която е най-голямата компания за ориз в страната, се сринаха с цели 3,7%.