Икономиката се намира в последната фаза на сегашния си цикъл, която ще продължи още около две години. Това прогнозира милиардерът Рей Далио, който е основател на един от най-големите хедж фондове в света.

"За да подкрепи икономиката и фондовия пазар Федералният резерв ще трябва да повиши основните лихви по-бързо, отколкото очакват анализаторите", коментира председателят на Bridgewater Associates пред CNBC.

Далио предупреждава инвеститорите да бъдат по-внимателни на фондовия пазар, като той очаква рисковете на него да се повишат в бъдеще.

В понеделник експертът представи своята нова книга на американския пазар "A Template for Understading Big Debt Crisis", в която той се опитва да обясни какво точно се случи през 2008 година в началото на финансовата криза и как тя може да помогне за предотвратяването на следваща такава.

"Наследството от срива през 2008 години е свързан с това, че централните банки гледат с по-голямо внимание балоните на пазара, които често се появяват преди кризи. Настоящото ниво на дълга обаче не е притеснително", смята Далио.

Експертът смята, че следващата криза няма да бъде толкова опостушителна, но ще предизвика по-сериозни проблеми в социалната и политическата сфера.