Цените на петрола спадат в понеделник сутринта, търговците следят преговорите за повишаване на лимита на държавния дълг на САЩ.

Американският президент Джо Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти ще се срещнат отново на 22 май, за да обсъдят въпроса, пише MarketWatch. В петък ключовият съюзник на Маккарти, конгресменът от Луизиана Гарет Грейвс, каза, че преговорите за повишаване на лимита на държавния дълг са спрени. Той отбеляза, че екипът на Байдън се държи "неразумно".

Към 9:10 часа българско време юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската фючърсна борса ICE поевтиняха с $1,02, до $74,56 за барел. В петък цената на тези контракти се понижи с $0,28 (0,4%) до $75,58 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския петрол WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса спадна с $0,82 - до $70,73 за барел. По време на предходната сесия WTI поевтиня с $0,31 (0,4%) - до $71,55 за барел. Юнските фючърси за WTI изтичат при затваряне на пазара в понеделник. По-активно търгуваните юлски контракти паднаха по време на днешната търговия с $0,58 (0,81%) до 71,11 за барел.

Като цяло през миналата седмица договорите с най-близката дата на доставка за Brent и WTI поскъпнаха съответно с 1,9% и 2,2%.

"Въпреки надеждите за подновяване на преговорите, остава рискът въпросът да бъде отложен до последния момент", каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets.

В същото време, когато бъде постигнато споразумение, Министерството на финансите на САЩ ще започне да емитира нови държавни облигации и това ще отклони ликвидността от много рискови пазари, включително петролни, смята експертът.

В центъра на вниманието на търговците е и ситуацията с горските пожари в Канада, които засегнаха ключовия регион за производство на петрол - провинция Алберта. Сегашната ситуация може да доведе до намаляване на производството на нефт и газ в този регион.