Цените на петрола може да и падат, но все още се насочват към 140 долара за барел. Това обявиха от Goldman Sachs преди ден. "Достигане на цените на петрола до 140 долара все още са нашият основен сценарий", заяви енергийният анализатор Дамиен Корвалин, който сравни днешния пазар с рецесията през 2008 г., цитиран от CNBC.

По това време цените на петрола отчетоха повишаване дори през първите шест месеца от спада на пазара, заради ограничените доставки, обясни експертът. В крайна сметка цените на петрола паднаха от забавящата се икономика. Goldman смята, че това ще се случи отново, дори и да сме тръгнали към рецесия.

Огромното търсене и недостатъчното предлагане идват на фона на малкото инвестиции в проучването на нефт, създавайки дългосрочен проблем с доставките и дори няма достатъчно добро решение.

Прогнозите на Goldman за петрол от 140 долара като основен сценарий остават, дори когато цените на суровия петрол паднаха тази седмица и дори когато някои експерти предупреждават за рецесия. WTI и суровият петрол Brent се повишиха в четвъртък, успявайки да си възвърнат позициите, които бяха загубени по-рано през седмицата - двата бяха под 100 долара за барел.