Цените на петрола от референтните световни марки растат по време на търговията в петък след спада до края на предходната сесия.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 8:45 ч. българско време в петък възлиза на 71,83 долара за барел, което е с 0,38 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с $1,15 (1,6%) - до $71,45 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI за при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна 68,44 долара за барел към същия момент, което е с 0,31 долара по-висока от крайната стойност на предишната сесия. В четвъртък стойността на тези контракти се намали с 1,16 долара (1,7%) - до 68,14 долара за барел.

В същото време общо за тази седмица цената на Brent може да спадне с около 1%, а WTI - с повече от 2%, отбелязва Trading Economics.

Данните, публикувани ден по-рано от Министерството на енергетиката на САЩ, показват значително по-малък от очакваното спад на петролните запаси в страната.

Стоковите резерви от петрол в САЩ миналата седмица са намалели с 1,53 милиона барела - до 423,87 милиона барела, съобщи ведомството.

Запасите от бензин са спаднали със 7,22 милиона барела до 220 милиона барела, дестилатите - с 3,14 милиона барела, до 133,59 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно намаление на запасите от нефт миналата седмица със 7,4 милиона барела, от бензин - с 2,4 милиона барела и от дестилати - с 2 милиона барела.

Междувременно западните медии съобщиха, позовавайки се на изявление от Националната администрация по храните и стратегическите резерви, че за първи път Китай планира да продава петрол от държавните резерви чрез публични търгове, което ще подобри положението, в което се намират местните рафинерии.

Тази стъпка ще "стабилизира по -добре предлагането и търсенето на вътрешния пазар и ефективно ще гарантира енергийната сигурност на страната", се казва в изявление на министерството. В същото време обемите на петрола, планирани за продажба, не са уточнени.