Индия забрани износа на пшеница и цената и на международните пазари скочи. Референтният индекс на пшеницата се повиши с цели 5,9% в Чикаго, най-високото ниво от два месеца насам, пише BBC.

Забраната за износ идва на фона на удара върху посевите от пшеница в Индия заради лошите метеорологични условия, което накара вътрешните цени да скочат до рекордно високо ниво. Цените на пшеницата се повишиха с около 60% на световните пазари тази година, което повиши цената на всички хранителни продукти.

Правителството на Индия заяви, че все пак ще позволи износ за вече издадени акредитиви, както и за страни, които искат доставки, "за да задоволят нуждите си от продоволствена сигурност".

Екстремно време заплашва реколтата от пшеница в почти целия свят

Екстремно време заплашва реколтата от пшеница в почти целия свят

Всеки голям производствен регион е изправен пред една или друга заплаха

Според източници на BBC забраната не е постоянна и може да бъде преразгледана. Решението обаче беше разкритикувано от министрите на земеделието от Г-7 на срещата в Германия.

"Ако всички започнат да налагат ограничения за износ или да затварят пазари, това би влошило кризата", казва германският министър на храните и земеделието Джем Йоздемир.

Въпреки че Индия е вторият по големина производител на пшеница в света, страна не е била сред основните износители, защото по-голямата част от реколтата й се продава на вътрешните пазари. Но износът на пшеница от Украйна спадна, а търговците на стоки очакваха доставките от Индия да компенсират част от недостига. Преди забраната Индия имаше за цел да достави рекордните 10 милиона тона пшеница тази година.

Само преди седмица служители от индийското министерство на търговията бяха оптимистично настроени относно увеличаването на износа на пшеница от страната, за да отговорят на скока на глобалното търсене. Те потвърдиха думите от изявлението на премиера Нарендра Моди, че "Индия е готова да нахрани света". Ето защо забраната изглежда като рязък обратен завой в политиката на страната относно износа.

Междувременно глобалните цени на храните достигнаха нов рекорд през март. Конфликтът в Украйна прекъсна доставките от най-големия износител на слънчогледово олио в света - Украйна, което означава, че разходите за алтернативи също се покачват. Страната е и основен производител на зърнени култури като царевица и пшеница, които също рязко поскъпнаха.

Световните цени на храните са се понижили леко през април, но остават с почти 30% по-високи в сравнение този период на миналата година. Повишаващите се цени на храните и със скока в цената на енергията стимулират инфлацията в световен мащаб. Това принуди големите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка, да повишат лихвените проценти в опит да овладеят нарастващите цени.

Българска пшеница печели на търговете в Египет и Алжир

Българска пшеница печели на търговете в Египет и Алжир

Цените са скочили с 44% и варират между 460 и 495 долара за тон