Инвазията на Русия затруднява износа на пшеница от Украйна, цените на хранителните продукти се повишават, реколта в глобален мащаб е застрашена от още едно изпитание: екстремно време.

Почти всеки голям производствен регион е изправен пред една или друга заплаха. Наводненията, сушата и горещи вълните заплашват производството в САЩ, Франция и Индия. Единственото изключение е Русия, която се готви за невероятна реколта и може да се възползва от нарастващите цени и ограниченото предлагане на други места, пише Bloomberg.

Според анализатори световното производство ще спадне за първи път от четири сезона насам, твърди проучване на Bloomberg. Това може да запази високата цена на много основни хранителни продукти. Междувременно гладът в Африка се увеличава.

Сърбия "разхлаби" правилата за износ на пшеница и брашно

Сърбия "разхлаби" правилата за износ на пшеница и брашно

Националните месечни квоти за износ бяха увеличени

ЕС

Топлото и сухо време е основно притеснение за най-големия износител на пшеница в света след благоприятното начало на пролетта. Липсата на влага може да е пагубна в началото на ключов период на развитие, а температурите в големи страни производители като Франция се покачиха до летни стойности неочаквано рано. Въпреки че перспективите за производство все още могат да се подобрят, то много ще зависи от това дали дефицитът на влага ще намалее през следващите няколко седмици.

"Ако липсата на валежи продължи до края на месеца, ще трябва да разгледаме отново прогнозите за добив", заяви Аурелиен Блари, анализатор от Strategie Grains.

Войната пък ще ограничи производството в Украйна. Сега има притеснения относно това къде да се съхранява реколтата.

В Русия също се наблюдава благоприятно време и може да събере почти рекордна реколта. Това засилва перспективите за доставка, въпреки че разходите за транспорт и застраховка са високи и някои търговци избягват руски стоки.

Северна Македония ще внася пшеница от България

Северна Македония ще внася пшеница от България

За това са се договорили двамата министри на земеделието

САЩ

Сушата измъчва централните райони на САЩ. Производството в най-големия производител в Канзас ще падне "много под" средното за пет години, смята Арън Харис, вицепрезидент по операциите на Kansas Wheat. Застрахователи очакват някои полета дори да не дадат реколта.

Намаляването на предлагането заплашва да доведе до още по-високи цени на зърното, което пък ще доведе до инфлацията във веригите на доставки и ще навреди на износа от САЩ.

На север се борят с прекомерните дъждове, които затрудняват пролетно засаждане. Сеитбата в Северна Дакота беше "твърде бавна" със само 8% засети площи, срещу почти две трети по това време миналата година, според щатската комисия по пшеницата.

Канада

Метеорологични проблеми също има в Канада. Ниските температури забавиха сеитбата и сега производителите се опитват да засаждат на полета, които или в твърде влажни райони, или страдат от сушата.

Индия

Опасната жега изгори житни полета във втория по големина производител в света, намалявайки очакванията за износ, който трябваше облекчи глобалния недостиг. Министерството на храните намали прогнозата си за производство до 105 милиона тона. За сравнение преди прогнозираше 111 милиона тона, а някои търговци смятат, че реколтата ще бъде още по-малка .Горещите вълни продължават в части от Северна Индия, което може да доведе до известно забавяне на реколтата.

Българска пшеница печели на търговете в Египет и Алжир

Българска пшеница печели на търговете в Египет и Алжир

Цените са скочили с 44% и варират между 460 и 495 долара за тон