Правителството на Сърбия ще увеличи квотите за износ на пшеница и брашно, които бяха въведени, за да се предотврати потенциален недостиг, причинен от прекъсване на веригата на доставка в резултат на войната в Украйна.

Националната месечна квота за износ на пшеница беше увеличена от 150 000 тона на 220 000 тона, а таванът за износ на брашно беше вдигнат от 20 000 тона на 23 000 тона, се казва в изявление на кабинета, цитирано от See News.

Сърбия налага таван на износа на олио и брашно

Сърбия налага таван на износа на олио и брашно

Ограничен ще бъде и експортът на пшеница и царевица

"Това решение е взето, защото предлагането на продуктите на вътрешния пазар е стабилно и е необходимо да се освободи място за съхранение на нови култури", се казва в съобщението.

Съгласно указ, приет на 20 април, сръбските компании имаха право да изнасят до 150 000 тона царевица и 8 милиона литра рафинирано слънчогледово масло месечно.

Компаниите получават разрешение за износ на до 20% от одобрените национални квоти за група продукти на месечна база. Ако износителите надвишават одобрените количества, те няма да могат да кандидатстват за разрешение за износ през следващия месец.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

Сърбия забрани износа на растително масло, царевица, пшеница и брашно в началото на март, малко след като Русия започна инвазията си в Украйна. Преди решението си да въведе експортни квоти, Сърбия разреши ограничен износ на основни хранителни продукти за Албания, Черна гора, Северна Македония и Италия.

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Заводът ще се намира на 240 километра от София