България премина през слаб туристически сезон през миналата година, а след като страната затвори заедно с почти всички други европейски държави, през настоящата отрасълът като цяло премина през срив - не толкова при вътрешния туризъм, колкото при международния, който обаче е и значително по-голям. Но не така стоят нещата в някои подотрасли на турския туризъм, които не изпитват сериозни проблеми заради кризата и локдауна.

Сред тях е здравният туризъм в страната, който за последните 12 месеца е генерирал доходи на страната на стойност 1 млрд. долара, стана ясно от конференция на местната съсловна организация. Това е стойност, равна на целия размер на сектора за 2019 г. предаде Hurriet Daily News. Но това са постъпленията, останали в хазната. Иначе приходите на самите компании са възлизали на 187,9 млрд. долара само за първото тримесечие.

Каква е равносметката за летния туризъм у нас и ще бъде ли спасен зимният сезон?

Каква е равносметката за летния туризъм у нас и ще бъде ли спасен зимният сезон?

Пред Money.bg говори Даниела Стоева от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти

За същия период южната ни съседка е била посетена от над 143 хил. души заради услугите ѝ в сферата на здравния туризъм. Това не е слабо представяне, като се има предвид, че за 2019 г. техният брой е 662 хил., но тогава нямаше ограничения на пътуванията. А от данните става ясно, че болшинството от туристите не отиват към страната от богатите европейски държави.

"Трите страни, от които имаме най-много международни пациенти, са Ирак, Азербайджан и Туркменистан", посочва главният изпълнителен директор на Doc"s Health Tourism Agency Юсуф Темрел.

До края на годината, въпреки мрачните прогнози за нови рестрикции на пътуванията и на фона на политическите санкции от САЩ и Европа срещу режима на Едроган, прогнозата за здравния туризъм в страната е оптимистична. Очаква се броят на посетителите да надхвърли миналогодишния, а заедно с тях - и постъпленията на компаниите.

Местното министерство на здравеопазването си е поставило амбициозна цел за следващите три години, въпреки голямата волатилност, която по всяка вероятност ще се наблюдава в икономиката. От там искат да постигнат по 1,5 млн. здравни туристи всяка година, които ще носят приходи на страната в размер на над 10 млрд. долара и значително по-високи постъпления за самите компании, предоставящи здравните услуги.

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Една оценка на експертите от БАН

"В контекста на здравната криза, Турция е блестящата звезда при здравния туризъм", посочва Темрел. "Нашата страна е сред държавите, които оцеляха през този процес с най-малко щети, благодарение на добре оборудваните болници, опитните лекари и здравния персонал."

А в контекста на коронавируса, здравният туризъм в Турция има потенциала да "отхапе" значителен пазарен дял глобално. Сред причините са претоварванията на болниците по света, както и дългия списък чакащи за планови операции. В момента по данни на National Health Service на Великобритания техният брой е 4,4 млн. души, болшинството от които чакат за дентални операции както и за хернии, катаракти и смени и коленни и тазобедрени стави. Прогнозата е, че само до края на годината техният брой ще нарасне повече от два пъти - до над 10 млн. души.

Същевременно преобладаващата част от посетителите на Турция не търсят подобни манипулации. Южната ни съседка се оказва най-привлекателна с пластичната си хирургия, която формира впечатляващите 60% от подотрасъла.