Украйна ще модернизира всичките си ядрени електроцентрали. Това трябва да стане в период до 5 години.

Новината идва от прессъобщение на държавното предприятие "Енергоатом". От съобщението става ясно, че "Енергоатом" и "Турбоатом" (също украинско държавно предприятие) са подписали план за модернизация на украинските ядрени мощности.

Програмата за модернизация предвижда да се подменят 8 кондензатора на турбините на атомните енергоблокове. След подмяната на кондензаторите капацитетът на ядрените централи в страната ще се увеличи с 400 мегавата.

Обновяването ще струва на Украйна 6 милиарда гривни, равняващи се на около 240 милиона щатски долара, пише руската агенция Regnum.

От съобщение на "Енергоатом" става ясно още, че държавата възнамерява да купува ядрено гориво от канадската компания Cameco Corporation.

Международни експерти провериха първата ядрена централа на Беларус, която притеснява Литва

Международни експерти провериха първата ядрена централа на Беларус, която притеснява Литва

Централата се намира на 150 километра от Минск и на 50 километра от литовската столица Bилнюc

Междувременно Словения също категорично планира да произвежда повече електроенергия от ядрени мощности. Въпреки критиките и недоволството на Австрия, страната твърдо се придържа към плановете си за разширяването на ЯЕЦ "Кръшко" чрез изграждането на нов втори енергоблок.

Според премиера на страната Марян Шарец ако Австрия "се окаже на тъмно, никой няма да пита откъде е токът, а просто ще се радва, че го има". Той акцентира върху необходимостта да се използват всички възобновяеми енергийни източници.

Ядрената централа в Кръшко се управлява съвместно от Словения и Хърватия. Тя произвежда електричество от 1983 година и по план трябва да затвори през 2023 година. Въпреки това е възможно експлоатационният срок на централата да бъде удължен до 2043 година.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?