През последното десетилетие Етиопия можеше да се похвали с една от най-бързо растящите икономики в света, в която се вливаха милиарди долари чуждестранни инвестиции от САЩ и Китай. През този период около 20 милиона души излязоха от прага на бедността.

През 2020 година нещата се преобърнаха. Гражданска война, локдауни и невиждани нападения от скакалци доведоха до това някога златната икономика да се срива и да има един от най-големите дългове в Африка.

"Всичко се увеличава, освен заплатите ни", казва етиопският портиер Зерихун пред AFP, обобщавайки все по-дълбоката финансова криза, пред която е изправена държавата, докато се бори с още по-рязко нарастващата инфлация и икономическото забавяне.

Глобалното въздействие на войната в Украйна е поредният удар върху тази африканска икономика.

Очаква се средната годишна инфлация да достигне 30% до края на годината

За сравнение, тя беше 26% 2021-а, водена най-вече от увеличението на разходите за храна.

"Хранителни стоки, храна, наеми, всички цени се повишиха", казва Зерихун - 30-годишен баща на две деца, работещ на пазара в столицата Адис Абеба.

"Заради цените животът е много труден, животът стана наистина много скъп", допълва колегата му Синтайе Тадел, който също е с две цеца - на 12 и 6 години и е "без спестявания".

Само преди година Етиопия бе сред най-бързо растящите икономики. Днес е разкъсвана от няколко кризи

Само преди година Етиопия бе сред най-бързо растящите икономики. Днес е разкъсвана от няколко кризи

Гражданска война, локдаун и невиждани нападения от скакалци разтърсиха африканския остров на стабилност

Редовните клиенти на най-големия пазар в столицата, който все още е пълен с търговци, предлагащи почти всичко, казват, че бизнесът е претърпял рязък удар тази година, тъй като инфлацията намалява апетита на повечето хора за разходи.

"Бизнесът е много студен, не само тук, но и във всички сектори", коментира Хамат Реди, който е управител на магазин за телевизори и перални.

Няколко врати по-надолу, търговецът Сисай Десален се оплаква от национален недостиг на чуждестранна валута, което затруднява вноса на звуковото оборудване и слънчевите панели, продавани в неговия магазин.

"Поради недостига на компоненти, ние не получаваме достатъчно валута от банката, за да внасяме нови стоки", казва той пред AFP.

Според изчисленията, бизнесът в Етиопия е загубил 40% през последните две години.

Растежът на страната, който беше средно 9,7% между 2010-а и 2018 година, спадна до 6,1% през 2020-а и се прогнозира да падне под 4% тази година, според Международния валутен фонд (МВФ).

Единствената африканска държава, която никога не е била европейска колония

Единствената африканска държава, която никога не е била европейска колония

Как етиопците успяха да защитят своята независимост по време на колониалните завоевания?