Акциите на японските корпорации чувствително поевтиняха днес, след като вносните цени в САЩ нараснаха повече от очакваното и по този начин предизвикаха опасения, че инфлационните спекулации ще принудят Федералния резерв да увеличи лихвените равнища, съобщи агенция Bloomberg.

Вносните цени в САЩ се увеличиха през август с 0.8%. Като се изключат цените на петрола, увеличението е най-чувствително от месец май насам. Комитетът на Федералния резерв, който отговаря за отворените пазари, ще проведе следващото си заседание на 20 септември. Говори се, че много банкери ще поискат затягане на монетарния режим с оглед да се предотврати евентуална инфлация.

Борсовият индекс Nikkei 225 в Токио спадна със 77.66 единици, или 0.5 %. По-обхватният Topix индекс падна с 4.34, или 0.3%.

Най-голямата търговска корпорация в страната, Mitsubishi Corp., отбеляза спад от 1.4%. Toyota Motor Corp., най-голям производител на автомобили в Азия, загуби 0.5%. Komatsu Ltd., вторият по големина производител на производствено оборудване в света, също регистрира спад на акциите си от 0.5%. Sony, производителят на дигитални камери и компютри, загуби 1%.

Акциите на енергийната компания Inpex Holdings Inc., най-голям разработчик на нефт в Япония, се понижиха с 1.6% и достигнаха до петмесечен минимум. Това, което се дължи на спада в световните цените на петрола и свързаното с това намаляване на дивидентите, които компанията изплаща.