България може да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II по-известен като "чакалнята на еврозоната" през юли месец. Това ще се случи, ако страната изпълни и последното условие. България може да направи крачката към единната валута заедно с другата кандидатка за това - Хърватия.

Това е коментирал зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред програма "Хоризонт" на БНР.

От неговите думи става ясно, че двете държави могат да влязат в ERM II заедно, въпреки че България стартира процедурата първа през миналата година.

Що се отнася до последното условие, което стои пред страната ни преди присъединяването към валутния механизъм, Домбровскис посочва, че все още "остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро".

Борисов: Кандидатстваме за еврозоната до края на месеца

Борисов: Кандидатстваме за еврозоната до края на месеца

Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно, казва премиерът

И допълва: "Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли.".

Коментарът на Валдис Домбровскис по отношение на последното условие е свързан с оценката на банковата система в България, която беше изготвена от Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналата година. Тогава финансовата институция препоръча увеличаване на капитала на две банки у нас - "Инвестбанк" и "Първа инвестиционна банка".

"Инвестбанк" увеличава капитала си с 22 млн. лева

"Инвестбанк" увеличава капитала си с 22 млн. лева

Акционерите одобриха и предложение за разпределяне на печалбата за 2019 г. в размер на 2 млн. лв.

При първата това условие беше изпълнено, като преди време тя потвърди, че е запълнила капитала си с над 50 милиона евро. От своя страна в средата на април "Първа инвестиционна банка" обяви, че ще пусне до 25 милиона нови акции на Българската фондова борса (БФБ), с които се очаква да набере нужните средства.

В края на същия месец България изпрати писмо за оценка до ЕЦБ. Също така БНБ се споразумя за суап линиа в размер на 2 милиарда евро с централната банка. "Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система", казва Домбровскис по тази тема.

ПИБ ще емитира до 25 милиона акции на БФБ

ПИБ ще емитира до 25 милиона акции на БФБ

Успешното увеличение на капитала отваря вратата на България към чакалнята на еврозоната