Bank of England, централната банка на Великобритания, след мартенското си заседание запази основната лихва на ниво 0,5%, както и се очакваше.

Фунт стерлинг подскочи до тридневен максимум по отношение на долара - $1,4185 и до най-висока стойност спрямо еврото от юни м.г. насам.

Паричният регулатор, също така, не промени обема на програмата си за изкупуване на активи - 435 млрд. фунта стерлинги ($616 млрд.), като запази размера за покупка на корпоративни облигации на ниво 10 милиарда паунда.

Отчитайки перспективите за прогнозирания период, предстоящото затягане на парично-кредитна политика се смята за уместно, се отбелязва в протокола на заседанието. Но всички членове на Комита по монетарната политика са съгласни с това, че всяко бъдещо повишаване на ставката ще бъде постепенно и ограничено.

От регулатора отново заявиха, че Brexit ще оказва най-значителното влияние върху перспективите на британската икономика. Икономиката на страната се развива в съответствие с последните прогнози, публикувани през февруари, отбелязват от Банката на Англия.

Съгласно тези прогнози, прекомерно търсене ще се появи към 2020 година, а инфлацията макара и забавена, няма ада се върне към целевия показател 2% в следващите три години. Актуализирана прогноза централната банка ще представи през май.

Bank of England предупреди, че усилването на протекционизма може да окаже значително негативно влияние върху ръста на световната икономика, така също да повиши натиска върху инфлацията.

Както по-рано бе съобщено, ръстът на базовата заплата във Великобритания се е ускорил до 2,6% за периода ноември януари. Ръстът на потребителските цени през февруари се е оказал под очакванията, като инфлацията се е забавила до 2,7%. Икономистите предполагат, че скоро може да започне нарастване на реалната работна заплата.