Citigroup има намерение да продаде няколко тона злато, което е гаранция по кредит на Венецуела, за да си върне неизплатения в срок заем. Това пише Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според условията на сделка от 2015 година със Citibank, част от Citigroup, Венецуела е била длъжна да изплати по кредита си 1,1 милиарда долара до 11 март, отбелязва агенцията. Общата сума на заема е на стойност 1,6 млрд. долар, като срокът за изплащане на останалата част от кредита е през следващата година.

Дългът на Венецуела експлодира до $156 милиарда

Дългът на Венецуела експлодира до $156 милиарда

Каракас продължава да трупа заеми

Източниците на Ройтерс посочват, че Citibank планира да продаде златото съхранявано като гаранция в банката, за да си покрие първата част от кредита. Златото е на пазарна стойност 1,358 милиарда долара, след удържането на първия транш от заема, останалата част от получените средства - около 258 милиона долара, ще се вложат по банкова сметка в Ню Йорк.

Венецуела търси купувач за 20 тона злато

Венецуела търси купувач за 20 тона злато

Страната е в отчаяна нужда от пари, ето кой изкупува малкото ѝ останали твърди активи

Банката е отказала на Венецуела отсрочка за плащането, макар че е била осведомена за форсмажорните обстоятелства в страната, съобщават пред агенцията информираните източници. Представител на правителството в Каракас е потвърдил пред Ройтерс, че централната банка на страната не е превеждала пари на Citigroup през този месец.

От Citigroup и Централна банка на Венецуела са отказали на агенцията официален коментар по темата.