По време на валутната търговия в петък щатският долар укрепва спрямо еврото и лирата стерлинг и леко се обезценява по отношение на йената.

Днес сутринта към 9:15 часа българско време курсът на общата валута спрямо щатския долар спадна до $1,2107 за едно евро в сравнение с $1,2127 за евро в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време поевтинява по отношение на американската валута до $1,4093 за паунд срещу $1,4106 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Днес на пазара щатският долар се разменя срещу японската национална валута по 110,24 йени срещу 110,29 йени за долар предишния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,07% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се покачва с 0,06%.

Силните данни за американската икономика, публикувани вчера, засилиха очакванията, че Федералният резерв ще трябва да започне да намалява стимулите по-рано от планираното, тъй като икономика бързо се възстановява и инфлацията се засилва. Този фактор, както и растежът на доходността на държавните облигации, сигналите, че Фед ще започне да продава корпоративни облигации, които е придобил миналата година като част от механизма за спешно кредитиране за компании, подкрепят американската валута.

Индексът на бизнес активността в САЩ (ISM Non-Manufacturing) се повиши до рекордните 64 пункта през май спрямо 62,7 пункта месец по-рано, съобщи Институтът за управление на доставките (ISM) в четвъртък. Междувременно броят на заявленията за безработица в САЩ, подадени миналата седмица, е спаднал с 20 000 до 385 000, достигайки рекордно ниско ниво от началото на пандемията COVID-19.

Фокусът на пазара в петък са очакваните данни за безработицата в САЩ през май, които трябва да дадат на инвеститорите по-ясна картина на ситуацията на пазара на труда. Експертите средно очакват увеличение на броя на работните места в САЩ през май с 650 хиляди и намаляване на безработицата до 5,9% от 6,1% през април, пише Trading Economics.