Европейската централна банка (EЦБ) планира още едно голямо увеличение на лихвените проценти тази седмица, съобщи Bloomberg.

Второ поредно увеличение от три четвърти пункта - увеличение, което изглеждаше почти немислимо по-рано тази година, но се превръна в норма след три подобни хода от страна на Федералния резерв - ще доведе лихвения процент по депозитите до 1.5%.

Икономистите обаче очакват по-стръмни скокове и по-висока крайна ставка. Анализаторите, виждат лихвения процент по депозитите да достигне връх от 2.5% през март, но очакват темпът на повишения да намалее след този месец.

"ЕЦБ почти не е приключила с борбата си с инфлацията", каза Елмар Фьолкер, анализатор с фиксирани доходи в Landesbank Baden-Wuerttemberg, най-голямата регионална държавна банка в Германия. "Но те може да започнат да действат по-гъвкаво от началото на 2023 г."

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка одобри и Инструмент за защита на трансмисионния механизъм

Международният валутен фонд предупреждава за "токсична смес" от бърза инфлация и забавящ се икономически растеж, като прогнозира рецесии в повече от половината от 19-те членки на еврозоната тази зима. В същото време се твърди, че строгата парична политика вероятно ще трябва да продължи и през следващата година.

ЕЦБ "не трябва да се отпуска твърде рано", каза президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел миналата седмица във Вашингтон, докато Петер Казимир от Словакия каза, че институцията "трябва да продължи да действа". Паричните пазари виждат разходите по заеми да се покачват над 3% през 2023 г. - ниво, което ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш нарече "разумно".

Припомняме, че в края на юли тази година ЕЦБ обяви очакваното първо повишение на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Тогава управителният съвет повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ с 50 базисни пункта. През септември институцията отново повиши основните си лихвени проценти, но този път с безпрецедентните 75 базисни пункта, като и сигнализира за по-нататъшни повишения