По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е относително стабилен по отношение на еврото и паунда, но се понижава спрямо и йената. По време на предходната сесия американската валута поскъпна спрямо японската до пикови стойности от юли 2015 г. насам.

Доларът е подкрепен от нарастващите очаквания за ускоряване на темпа на нарастване на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв на САЩ. В момента пазарът залага на увеличение от 2 процентни пункта до края на тази година, отбелязва Bloomberg.

На този фон доходността на десетгодишните американски облигации скочи до 2,5% в понеделник, но леко се понижи до края на търговския ден Във вторник доходността на тези книжа се повиши до 2,472% спрямо 2,465% при затваряне на предишната сесия.

Фокусът на пазара тази седмица са окончателните данни за БВП на САЩ за 4-то тримесечие, които ще бъдат публикувани в сряда, както и мартенският доклад на Министерството на труда на САЩ за безработицата.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) дне сутринта се повиши с 0,04%, по-широкият индекс на долара WSJ падна с 0,07%.

Към 10:15 ч. българско време едно евро струва на пазара 1,0999 долара в сравнение с 1,0985 долара в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската национална в същото време спадна до 123,61 йени за долар срещу 123,86 йени за долар при затварянето на вчерашната търговия. Преди това курсът на долара се повиши над нивото от 125 йени.

Британската лира във вторник сутринта се търгува по 1,3089 долара за паунд в сравнение с 1,3088 долара за паунд ден преди това.