По време на валутната търговия в четвъртък щатският долар слабо се обезценява спрямо еврото, йената и британската лирата стерлинги.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската на ниво1,2128 долара за едно евро в сравнение с 1,2118 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската възлиза на 104,58 йени за долар спрямо 104,59 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира в четвъртък сутринта поскъпва до $1,3847 за паунд срещу $1,3834 за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,02% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,01%.

Председателят на системата на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл, който говори вчера пред Икономическия клуб на Ню Йорк, заяви, че американската централна банка не възнамерява да променя настоящата политика и ще продължи да стимулира икономиката чрез ниски лихвени проценти и мащабни покупки на активи.

Федералният резерв е малко вероятно да "дори помисли за ликвидиране на стимулите" чрез повишаване на лихвите или намаляване на програмата си за обратно изкупуване на облигации в обозримо бъдеще, каза Пауъл.

Той подчерта значението на фискалните стимули, като отбеляза, че паричната политика сама по себе си няма да бъде достатъчна за постигане на пълно възстановяване на пазара на труда, парализиран от коронавирусната пандемия.

Пауъл също така отбеляза, че е по-малко загрижен от перспективата за повишаване на инфлацията, отколкото от икономическите последици от пандемията.

Потребителските цени (CPI) в САЩ през януари са нараснали с 1,4% спрямо същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда на страната в сряда. Подобни темпове на инфлация бяха регистрирани през декември.