Централната банка на Турция повиши прогнозата си за ръста на инфлацията в страната за края на 2022 г. до 42,8%, от предишните 23,2%, т.е. повишението е почти двойно. Съответният доклад беше огласен днес от председателя на регулатора Шахап Кавчиоглу, изказвайки се на "Информационно съвещание за доклада за инфлацията 2022-II".

"Прогнозата за инфлацията за края на 2022 г. е актуализирана от 23,2% на 42,8%", каза той, цитиран от Прайм. Годишната инфлация в страната по статистически данни се е ускорила до 61,14% през март.

През миналата година обезценяването на националната валута се ускори рязко, което се отрази негативно на финансовата система на страната. А годишната инфлация се ускори до 36% на фона на колебанията в обменния курс на лирата.

Сривът на турската лира на 23 ноември миналата година с 18% е най-високият за последните 20 години. Курсът на долара достигна рекордните 18,4 лири на 20 декември, докато през януари миналата година беше 7,4 лири. Редица експерти тогава изразиха опасения, че подобна ситуация може да предизвика рязък скок на безработицата в страната.

Централната банка на Турция тази година поддържа основната лихва непроменена - ​​14%, а лирата постепенно отслабва. В края на януари обменният курс беше около 13,5 лири за долар, в края на февруари вече беше 14 лири, в края на март - 14,5 лири, а към края на април е 14,8 лири за долар.

Ръководителят на регулатора, малко след като запази лихвения процент на 14% през март, коментира, че очакванията са инфлацията в Турция да се понижи към края на 2022 г. и да се доближи до едноцифрени стойности (под 10%) през 2023 година.

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Войната на Турция с инфлацията: цените растат ежедневно и много хора са уплашени

Кризата в страната се задълбочава