Ирак обезцени валутата си с около 20% срещу американския долар, предава Bloomberg. Правителството на страната се нуждае от средства и е изправено пред икономическа криза заради ниските цени на петрола и съкращенията в добива.

Централната банка намали официалния обменен курс до 1 450 динара за долар — първият подобен ход от 2003 г. насам. Преди това един долар се обменяше за 1 190 динара.

Третият най-голям износител на петрол в света предприема стъпки да съхрани намаляващите си чуждестранни резерви, след като пандемията намали търсенето на черното злато и предизвика срив в цените. Миналия месец правителството поиска предварително плащане по дългосрочните договори за доставка на петрол в опит да облекчи финансовото си затруднение.

Премиерът Мустафа Ал-Кадхими, който дойде на власт през май, предупреди, че правителството може и да не успее да плати заплатите на държавните служители без поемането на още дълг. От своя страна подобен ход заплашва с повторение на протестите от миналата година, които свалиха предходното правителство.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Ирак ще се свие с 12% тази година, а бюджетният дефицит ще достигне 22% от БВП.

Сриващата се икономика на Ирак може да се превърне в заплаха за ОПЕК

Сриващата се икономика на Ирак може да се превърне в заплаха за ОПЕК

Страната губи $40 млн. дневно заради ограниченията в добива - средства, които не може да си позволи да изпусне