Споразумението между Г-7 и Белия дом за глобална минимална ставка на корпоративния данък е почти готово, но Ирландия, която не е член на Г-7, но е член на ОИСР и ЕС и следователно трябва също да се съгласи с тези промени, се обяви срещу идеята, предаде Zero Hedge. Тя ще остави своя корпоративен данък на 12,5%.

Този размер на налога е един от най-ниските в развития свят и води до огромни ползи за икономиката ѝ. Според споразумението, за което настояват САЩ, глобалната минимална ставка трябва да е повече от 15%.

Ирландският финансов министър Пашал Донохоу заяви, че има "значителни резерви" по отношение на американските планове да насърчават страните по света да приемат минимална ставка на корпоративния данък, за да се предотврати пренасочването на печалбите на компаниите и избягването на плащания в бъдеще, особено когато президентът Байдън се опитва да създаде едно от най-големите повишения на данъците от десетилетия.

Въпреки че ОИСР подкрепя предложенията за глобален минимален корпоративен данък, институцията посочи, че реформите трябва да включват и по-ясно третиране на това къде и как се изчисляват данъците.

Международното споразумение, сключено от САЩ и Г-7, е най-голямото такова от един век насам, когато настоящите правила за международните корпоративни данъци бяха създадени. Тогава за корпорациите беше много по-трудно да използват счетоводни и правни вратички, за да намалят данъчната си тежест.

Днес е обичайно компаниите да прехвърлят милиарди долари печалба по света към страни с по-ниски данъчни ставки, нещо, срещу което администрацията на Байдън обеща да се бори. САЩ планират да повишат собствената си корпоративна данъчна ставка на 28% от 21% и да увеличават ставките за американски компании, работещи в чужбина. А Великобритания има свои собствени планове за повишаване на данъците.