Рекордните разпродажби на фондовия пазар в Азия и Европа от сутринта се пренесоха и в Щатите. Акциите на американските борси се свиха рекордно на фона на опасенията около отношенията между Вашингтон и Пекин заедно с очакванията за забавяне на глобалната икономика.

Основният индекс Dow Jones Industrial падна с 557 позиции като така загубите му за последните два дни вече са с над 1300 позиции надолу. Основна причина за това се оказа сривът на акциите на Apple, пише CNCB.

Индексът S&P 500 изгуби 2% от стойността си основно след рязко поевтиняване на книжата на големите банки, като JPMorgan, Bank of America и Citigroup. Така той остана с 10% под 52-седмичния си връх.

Nasdaq Composite падна с 1,6 на сто, като сред най-големите губещи са именно производителя на iPhone и Microsoft.

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Идва ли рецесия?

Европейските борси също пострадаха от негативната вълна в четвъртък, като основният Stoxx Europe 600 се сви с 2,5%. FTSE 100 на английската борса и DAX на германската изгубиха съответно 2,5% и 2,8% от стойността си.

В Азия MSCI Asia Pacific падна с 1,7% надолу, а MSCI Emerging Market - с 2,4 на сто.

Индексът на долара се сви с 0,2%, но за сметка на това еврото, британският паунд и японската йена поскъпнаха. Единната валута добави 0,4% до 1,1387 долара, а британската валута - 0,3% до 1,2771 долара.

Опасенията на инвеститорите се засилиха още сутринта след излизане на информацията за ареста на главния финансов директор на китайския технологичен лидер Huawei Уанджоу Менг в Канада. Арестът й беше сигнал, че почти няма вероятност САЩ и Китай да успеят да се договорят.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Действието дойде в момент, в който президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин се договориха да задържат въвеждането на допълнителни тарифи върху вноса.

"Арестът, свързан с Huawei, показва липсата на сигурност, че администрацията (бел.ред. на президента Тръмп) ще достигне до някакво позитивно решение", коментира Боб Ячино, който е главен стратег в Path Trading Partners. "Това е голям негатив", казва той, цитиран от Bloomberg.