Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основните си лихвени проценти това лято. Това заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за Bloomberg в Давос.

"Бих казала също, че това е вероятно", казва Лагард в отговор на въпроса, дали подобен ход ще бъде подкрепен от мнозинството от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ.

"Трябва да бъда сдържана в изказванията сега, тъй като винаги казваме, че решенията ни зависят от статистическите данни. Високото ниво на несигурност продължава и има някои икономически показатели, които все още не са се установили на нивото, на което бихме искали те да бъдат", отбелязва тя.

Към края на пролетта се очаква ЕЦБ да има достатъчно данни за тенденциите при заплатите в еврозоната, за да се разбере действително ли темпът на инфлацията намалява, уточвява Лагард.

 Решението на ЕЦБ за основните лихви на последното за годината заседание

Решението на ЕЦБ за основните лихви на последното за годината заседание

Мотивите на банката

В края на миналата седмица "играчи" на финансовите пазари бяха уверени, че европейският регулатор ще намали основните лихви шест пъти с по 25 базисни пункта тази година, отбелязва Bloomberg. В момента обаче те са уверени за пет намаления на лихвите и оценяват с 60% вероятността за шесто. Очакванията са първото намаление на основните лихви да бъде през април.

По думите на Лагард, на ръководството на ЕЦБ са необходими повече данни, за да има сигурност, че инфлацията е под контрол.

"Ние сме на прав път, инфлацията се движи към 2%, обаче докато не сме уверени, че тя ще се задържи на това ниво в средносрочна перспектива - а засега нямаме данни подкрепящи на тази увереност - все още не бих обявила "победа", коментира още Лагард.