Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била толкова популярна, но цената на зърната е на най-ниското ниво от над десетилетие и спадна с четвърт от октомври насам, пише The Wall Street Journal.

Цената на паунд кафе (около 450 грама) се продава за по-малко от $1 от началото на март по борсите - по-малко от разходите за отглеждане и обработка, казват производителите. На какво се дължи спадът?

Факторите са много, като сред тях са подобрения в технологията за производство, както и сривът на валутата на най-големия производител в света - Бразилия.

Цените падат и под тежестта на очакването, че тази година реколтата отново ще е по-голяма от търсенето. Нещо повече: страната зад огромния излишък е Бразилия, която успя да завземе още повече пазарен дял от Централна Америка заради държавни субсидии в проучването и разработката.

А валутата на Бразилия - реалът - в момента е много евтин, затова и цената на кафето е такава. Спрямо 2011 г. реалът загуби 60 процента от стойността си спрямо американския долар - валутата, в която страната продава на останалата част от света. Само през последната година бразилската валута поевтиня с 12 процента.

В същото време консумацията на сорта арабика се очаква да счупи рекорд за пета поредна година, според Rabobank.

Накъде ще тръгнат цените на кафето?

Накъде ще тръгнат цените на кафето?

Над милион чувала по-малко реколта в най-силните производствени райони