Любителите на кафето трябва да са готови за увеличаване на цените на бразилската продукция, пише Bloomberg.

Според една от най-големите компании в кафеения бизнес запасите от чували с кафе са започнали да се изчерпват и това може да повлияе върху цените на сортовете Арабика и Робуста.

Тази година излишъкът намалява до около 5 милиона чувала от 9 милиона за миналата година. Това се дължи на лошото време в много производствени райони, влючително Южна и Централна Америка, обяснява Съни Вергс, изпълнителен директор на големия производител на земеделски култури Olam International Ltd.

По-слабото производство може да доведе до промяна в цените според Вергс. Той отчита спад на приходите от четвъртото тримесечие, заради по-слабата реколта от неговите кафеени плантации през 2018 година. Очаква се това понижаване да продължи през първата половина на настоящата година.

"Ако ни сполетят още неприятни метеорологични изненади, този пазар може да се свие повече. Няма как това да не натежи на цените", допълва той.

Според бразилската търговска компания Comexim цените ще достигнат $1,20 за паунд кафе към средата на годината. В същото време в последно време котировките на сорта Арабика паднаха до най-ниските си нива от септември насам, под долар за паунд. Според Вергс тази цена е дори по-ниска от реалната стойност на самата продукция в много страни.

Производителите предвиждат спад на производството в Централна Америка и Андите с милион и половина чувала, в Колумбия с милион. Намаляване на продукция има и в Бразилия с милион чувала, което се дължи на лошото време в страната през декември и януари. А, това не е добре за цените на кафето, тъй като те се определят от бразилския реал.