Котировките на Токийската фондова борса - която в началото на 2024 г. възвърна статута си на най-голямата в Азия - достигнаха най-високото си ниво за последните 34 години.

Както показват данните при затваряне на търговията за деня вчера, основният индекс на борсата Nikkei, добави 2,89%, достигайки ниво от 37 963,97 пункта - най-високото ниво от януари 1990 година. При това през деня за известно време той надхвърли психологически важната граница от 38 хиляди пункта - последният път, когато такава стойност беше достигната на Токийската фондова борса, също беше през януари 1990 година.

Япония увеличи вноса си на втечнен газ, включително и от Русия

Вторият най-голям вносител на втечнен газ в света увеличи покупките си, вкл. и от Русия

Нарастването на покупките е през декември 2023 г.

Основният фактор за растежа на котировките на акциите в Токио е силното покачване на американските финансови пазари, съм чиято посока обикновено се ориентират инвеститорите в Япония. По-конкретно, индексът S&P 500, който обединява най-големите по пазарна капитализация американски компании, надхвърли 5 хиляди пункта - за първи път в историята на Нюйоркската фондова борса.

Растежът на ценита на акциите в Токио се случва и на фона на положителните статистически данни за местните компании работещи в сферата на полупроводници, които значително подобриха прогнозите за печалбите си. По-конкретно, акциите на най-големия японски производител на полупроводници Tokyo Electron, "изретяха" за ден с почти 13%.

Токио има амбициозен проект за строеж на авангарден малък град в залива си

Токио има амбициозен проект за строеж на авангарден малък град в залива си

Властите искат да привлекат компании, които да предложат нови технологии за намаляване на задръстванията и емисиите