Германският министър на финансите Волфганг Шойбле днес отново се противопостави на всякакво ново облекчаване на гръцкия дълг, въпреки че кредиторите на Атина се съгласиха да започнат дебати по въпроса.

"Честно казано, нямам убедителен аргумент (в подкрепа на облекчаването на дълга - бел. ред.), който да представя пред германските законодатели, пред германското обществено мнение, към което имам бюджетни отговорности", отбеляза Шойбле пред журналисти в Брюксел, цитиран от AFP.

След вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че въпросът за облекчаването на гръцкия дълг скоро ще бъде на дневен ред в преговорите между Гърция и нейните кредитори - Европейската комисия, Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), съобщава БТА.

Вчера Дейселблум възприе съвсем различен тон по въпроса за гръцкия дълг: "Имахме отдавнашно обещание, че ако гръцкото правителство изпълни ангажиментите си, ще направим необходимото, за да го направим управляем".

Шойбле отбеляза също така, че оценката на кредиторите за реформите, извършени от гръцкото правителство, ще приключи през април. Днес ръководителите на мисията на кредиторите се връщат в Атина, за да продължат проверката си.

За да се присъедини към третия спасителен пакет за Гърция, МВФ настоява повече усилия в пенсионната област и споразумение в еврозоната за облекчаване на гръцкия дълг.

В тази връзка френският финансов министър Мишел Сапен увери днес, че европейските институции вече са превъзмогнали различията си в отношението, което трябва да се възприеме спрямо Атина. Според него преговорите за дълга могат да започнат на пролетните срещи на МВФ от 17 до 19 април във Вашингтон. По думите му, може да се облекчи дълга без "подстрижка" (намаляване на обема), а като се използва падежът на дълга.