Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард изтъкна по време на панел на Международния валутен фонд и Световната банка, че институцията е готова да печата още пари и да понижи основния лихвен процент още по-дълбоко в негативна територия, ако това е необходимо.

"Все още сме в неизвестност за момента и тепърва има много работа, която трябва да се свърши, особено предвид факта, че в Европа се наблюдава ръст на болните от коронавирус", каза тя. "Може би виждаме втора вълна на хоризонта и по-добре да сме сигурни, че целият арсенал, който имаме, е готов и че всъщност е насочен за справяне със ситуацията чрез приемането на правилните мерки."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Остава загадка кой е "арсеналът", за който Лагард говори. Мерките, взети от централната банка още по време на Голямата рецесия, никога не успяха да бъдат обърнати - ЕЦБ печаташе през целите последни 12 години, а основният лихвен процент беше на -0,5% още през есента на миналата година. По това време икономиките от валутния блок, най-вече Германия и Франция, бяха в състояние на стагнация.

Колкото до инструменти като изкупуването на активи, те също бяха вкарани в употреба, когато икономиката уж растеше добре. Нещо повече, институцията започна да купува не само държавни ценни книжа, но и таргетирано да придобива облигациите на конкретни компании от еврозоната на вторичните пазари.

Освен тези две мерки, ЕЦБ няма други варианти за интервенция на пазарите. А след като действията на централната банка доведоха до сриване на растежа на еврозоната, какво очаква да постигне Лагард с още от същото?

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Турската централна банка започна да приема шизофренни регулации в опит да спре инфлацията

Едва ли лирата и икономиката ще спрат да се понижават, но поне се създава бомба със закъснител в банковата система

В момента в институцията е в ход стратегически преглед на политиките, осъществени през последните две години. Сред тях е целевата "инфлация" от близо до, но под 2%, като вероятно това число ще бъде увеличено, след като по-рано тази година Федералният резерв на САЩ направи същото.

Малко е вероятно анализът на мерките да доведе и до решението основният лихвен процент да бъде повишен, защото това торпилирало дълговете на страните от еврозоната и би довело до спукването на балоните, създадени благодарение на политиките на ЕЦБ.