От 1 януари 2019 година максималният осигурителен доход ще се увеличи до 3 000 лева. Затова са се споразумяли на среща днес министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и финансовия министър Владислав Горанов с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа". Промените ще бъдат внесени в Бюджет 2019 година и трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Досега той бе 2 600 лева. Както вече стана ясно, таванът на всички пенсии ще се повиши до 1 200 лева - или 40% от новия максимален осигурителен доход.

Увеличаването на прага означава, че хората с високи доходи вече ще трябва да плащат по-големи осигуровки. Според закона при месечно възнаграждение над 2 600 лева сумите за пенсионно и здравно осигуряване се дължат върху тях, а над тях - само данък общ доход.

Ръстът ще засегне и бизнеса, тъй като работодателят плаща 60% от осигуровките.

Правителство и синдикати са се споразумяли още властта да предвиди 10-процентно увеличение на средствата за възнаграждения на работниците и служителите във всички структури, звена, агенции и др., които са на бюджетна издръжка, като най-голямо увеличение трябва да има за тези, които работят на терен. Средствата ще се използват за повишение на основните заплати, но не и за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати.

Двете преговарящи страни призовават и общинските власти да увеличат с 10% заплатите.

Кабинетът обмисля 10% увеличение на заплатите на администрацията

Кабинетът обмисля 10% увеличение на заплатите на администрацията

Темата ще бъде обсъдена утре на Министерски съвет