Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви в своя икономически бюлетин днес, че възнамерява да продължи да повишава "значително основните лихви със стабилен темп и да ги поддържа на нива, които са достатъчно ограничителни", за да бъде достигната целта за намаляване темпа на инфлация в еврозоната до 2%.

ЕЦБ също така потвърди, че ще повиши основните лихви с нови 50 базисни пункта на заседанието през март.

Рисковете за перспективите за икономически растеж са станали по-балансирани, смята ЕЦБ. Въпреки че войната в Украйна, прекъсванията на доставките и възможният глобален икономически спад остават рискове в посока на влошаване на икономическите перспективи, енергийният шок може да отшуми по-бързо от очакваното, давайки тласък на икономическия растеж.

Инфлацията все още може да нарасне поради "съществуващото налягане", по-силно от очакваното икономическо възстановяване в Китай и нарастването на инфлационните очаквания. В същото време, спадът на цените и при търсенето на енергоносители, може да доведе до понижение на цените, особено в средносрочен план.

Междувременно членът на борда на ЕЦБ Фабио Панета коментира, че Европейската централна банка трябва да започне да повишава основните лихви с по-малки стъпки и да избягва да се ангажира с бъдещи ходове, тъй като темпът на инфлация в еврозоната спада, съобщи Reuters.

Според италианският член на борда на ЕЦБ, общата инфлация в еврозоната може да падне под 3% до края на тази година, ако продължи понижението на цените на енергоносителите.

Ще продължи ли ЕЦБ с повишаването на основните лихви и през тази година

Ще продължи ли ЕЦБ с повишаването на основните лихви и през тази година

Средносрочната цел продължава да е инфлация от 2%