Редица членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) правят изявления от началото на годината, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава основните лихви, за да ограничи инфлацията в еврозоната.

Вчера членът на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало отбеляза, че ще трябват допълнителни повишения на основнит лихви през следващите месеци за справяне с инфлацията.

По-късно през същия ден и членът на УС на ЕЦБ и управител на Австрийската национална банка Роберт Холцман отбеляза, че ще са необходими по-нататъшни значителни повишения на основните лихви, за да се свали своевременно инфлацията до нейната средносрочна цел от средно 2%.

Говорейки на икономическия форум за Централна и Източна Европа - Euromoney, Холцман отбеляза, че в момента "няма никакви признаци за деактивирани пазарни очаквания", що се отнася до инфлацията. Той обаче посочи, че е твърде рано да се обсъжда определяне на крайната лихвена ставка за годината.

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Реалните доходи в еврозоната ще намалеят, независимо от очаквания ръст на заплатите

Това прогнозира в редовния си бюлетин Европейската централна банка

Имаше и коментари на члена на УС на ЕЦБ Оли Рен по време на уебинар, организиран от Peterson Institute for International Economics, че лихвените проценти все още трябва да бъдат повишени "значително", за да бъде достигната основната цел за инфлация от 2%.

"Лихвите трябва да достигнат рестриктивни нива. Това означава значителни повишения на основните лихви на оставащите срещи на ЕЦБ тази зима", подчерта Рен.

Неговите коментари съвпадат с мнението на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, която предупреди, че инфлацията няма да спадне от само себе си, и че паричната политика на ЕЦБ трябва да бъде допълнително затегната.

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

Осезаем спад на инфлацията се очаква чак през 2025 година